Mote og arbeidsvilkår

Mote og arbeidsvilkår

Tekstilindustrien er ikke kjent for gode lønninger. Arbeidsvilkårene kan være veldig dårlige, med lite eller ingen beskyttelse for de ansatte. Tekstilarbeidere blir utsatt for kjemikalier når de jobber i fabrikkene, og dette kan føre til store helseplager. Mange tekstilfabrikker har dessuten dårlig sikring ved maskinene sine, og mange arbeidere blir skadet.

Barnearbeid

Barnearbeid er også et problem, for det er ingen hemmelighet at mange tekstilarbeidere er svært unge. Mange blir sendt ut for å jobbe i stedet for å gå på skole, rett og slett fordi familien deres trenger penger. I tillegg blir barn nærmest solgt som slaver, blant annet til tekstilfabrikker. Det er nesten umulig for et foretak å utelukke barnearbeid i tekstilfabrikkene.

Slaveri

Det er også nesten umulig å utelukke bruk av slavearbeidere innen tekstilindustrien. Slavearbeidere er folk som jobber for liten eller ingen lønn, ofte under farlige og uverdige vilkår. Det finnes slavearbeidere i bomullsåkrene, i tekstilfabrikkene og innen transportselskapene som frakter klærne verden rundt. Også i Europa finnes det for eksempel lastebilsjåfører som jobber under slavelignende vilkår. Ettersom klærne dine er innom veldig mange hender på vei mellom fabrikken og norske butikker, kan du aldri være sikker på at alle disse arbeiderne har fått skikkelig lønn og gode arbeidsvilkår. Det er nok en grunn til å begrense innkjøpene dine av klær.