Mote og miljø

Mote og miljø

Moteindustrien er et stort miljøproblem. Selvsagt trenger folk klær, men mange av dagens klær er rett og slett laget for bruk og kast. Det er slutt på den tiden da klærne skulle vare livet ut. Nå er mange T-skjorter så tynne at du kan se gjennom stoffet, og da sier det seg selv at de raskt går i stykker. Da må du kjøpe nytt, og det er dessverre ikke bra for miljøet og klimaet.

Store utslipp

Produksjon og transport av tekstiler står for veldig store CO2-utslipp. Klærne blir ofte laget på den andre siden av jorden, og de lages gjerne i land med få eller ingen krav til rensing av utslipp. Kjemikalier kan bli tømt rett ut i elvene ved fabrikkene, der de forgifter både dyr, planter og drikkevannet til de som bor der. Kjemikaliene brukes til å mykgjøre eller farge tekstiler, og de kan være svært skadelige for miljøet.

Plantevernmidler

Plantevernmidler er også et problem innen tekstilindustrien, for bomull må sprøytes opptil flere ganger før den kan høstes. Disse kjemikaliene er skadelige for dyr og insekter, og rester av midlene kan til og med sitte igjen i klærne du kjøper. Det samme gjelder kjemikalier og fargestoffer som er brukt til å behandle klærne under produksjonen. Derfor kan nye klær faktisk gi deg allergiske reaksjoner.