Alexander McQueen – Den problematiske designeren
Alexander McQueen er et verdensberømt britisk motehus, og historien bak merket er minst like kjent. Det var en både revolusjonerende, men også tragisk tid som stod i vente for motehuset, som skapte store sjokkbølger for den moteinteresserte delen av verdens befolkning mer enn en gang. Hva er egentlig fortellingen bak dannelsen av Alexander McQueen i 1992, og hvordan reagerte verden etter hendelsen som skjedde 11. februar 2011?
Grunnleggeren bak Alexander McQueen
Lee Alexander McQueen, også kjent som Alexander McQueen, var en britisk motedesigner og couturier. Han ble født 17. mars 1969 i Lewisham i London, og var sønnen til Ronald, en skotsk taxisjåfør og Joyce, en samfunnsfaglærer, og var den yngste av seks barn. McQueen var ikke interessert i å ha en vanlig utdanning, for allerede som 16-åring droppet han ut av skolen for å bli lærling under skredderbutikken Anderson & Sheppard. I 1992 fikk McQueen en mastergrad i motedesign fra Central Saint Martins, og hans avslutningprosjekt og første kolleksjon, Jack The Ripper Stalks His Victims, ble kjøpt opp av Isabella Blow for 5000 £, som vi kunne hatt råd til med centum.no. Det var Blow som ble gitt æren for å ha “oppdaget” Alexander McQueen, samt modellene Stella Tennant og Sophie Dahl.
Klærne som opprørte
Merket og motehuset Alexander McQueen ble stiftet i 1992, rett etter McQueen var ferdig utdannet. Isabella Blow anbefalte McQueen å bruke mellomnavnet hans Alexander, fordi det hørtes mer luksuriøst ut. Hans andre kolleksjon, Highland Rape, var inspirert av hans skotske røtter, og hvordan England hadde mishandlet Skottland i verdenshistorien. Dette faktumet var ukjent for mediene, som dermed insisterte på at kolleksjonen var motbydelig og kvinneundertrykkende, og at alt var for gjort for publisitet. Kolleksjonene hans fremover fortsatte å ha et preg av skrekk og sensualitet, og McQueen vant “British Designer of The Year” fire ganger mellom 1996 og 2003, til tross for alle kontroversene han var en del i. McQueen var også sjefdirektør for Givenchy fra 1996 til 2001.
Det tragiske dødsfallet
Populariteten som motedesigner økte, men McQueens mentale helse forsatte å synke. Sannheten var at han aldri hadde hatt et enkelt liv. Allerede som 9-åring så han søsteren Janet bli misbrukt av ektemannen hennes, noe som førte til to spontanaborter. Blow, som var veldig nær McQueen, tok selvmord i 2007, og 2. februar 2010 døde hans mor Joyce, som ble prikken over i-en for han. 11. februar 2011 tok Alexander McQueen selvmord, og ingen visste hvordan de skulle reagere. Ingen, nær familie eller venner, var klar over hvor nær døden McQueen hadde vært, selv om de forstod at morens død ville være vanskelig å komme over mentalt.
Sarah Burton, en som jobbet sammen med McQueen, er i dag sjefdirektøren for Alexander McQueen.