Hva er trenden?

Hva er trenden?

Motetrender har alltid forandret seg, men nå er moten i ferd med å endres mot mer bærekraftige trender. Produksjon av tekstiler står for enorme utslipp både av CO2, giftige kjemikalier og avfallsstoffer. Bomull blir dessuten sprøytet med insektmidler, og mange tekstilarbeidere jobber under svært dårlige vilkår. I tillegg blir plaggene ofte transportert halve kloden rundt, med båter som slipper ut klimagasser. Alt dette har ført til at forbrukerne krever mer miljøvennlig og bærekraftig mote. Det er kanskje den største trenden som har dukket opp.

Bærekraftig kan være moderne

At klærne er bærekraftige trenger selvsagt ikke å bety at de er umoderne og avleggs. Det er mange ting som kan gjøre tekstilindustrien mer miljøvennlig. Problemet er at mange fortsatt velger klær etter prislapp. Billige klær gjør det rimelig å bytte ut klærne, og dermed er ikke kvalitet like viktig. Mange klær som lages har svært dårlig kvalitet, og de kan kanskje bare vaskes et par ganger før de er utslitte. Ved å velge mer holdbare klær trenger du ikke å kjøpe like mange plagg, og jo færre plagg du kjøper, desto mer miljøvennlig er du.

Hva gjør jeg når moten endres?

Det er ikke nødvendig å henge med på alle motetrendene som dukker opp. De fleste trendene varer bare en sesong eller to. Hvis du vil være miljøvennlig, må du heller satse på plagg som varer i flere år. Du kan enkelt supplere med moderne tilbehør. Alternativt kan du lage dine egne klær og ditt eget tilbehør. Da får du en helt personlig stil. Det kan til og med være lurt å gjemme på gamle plagg, for om noen år kan de være like moderne igjen. Det samme gjelder med tilbehør. Farger og mønstre endres hver sesong, men det tar som regel ikke mange år før de «gamle» fargene er på moten igjen. Har du gamle plagg og tilbehør liggende fra forrige trendrunde, kan du følge moten uten å kjøpe nytt. Da sparer du både penger og miljøet.

Er høy pris det samme som miljøvennlig produksjon?

Høy pris trenger verken å bety at plagget er er miljøvennlig eller at tekstilarbeiderne har jobbet under bedre vilkår enn de som lager billigklærne. Dessverre blir billige og dyre klær ofte laget på de samme fabrikkene, under de samme vilkårene. Da er det bare merkevareeierne som tjener på at varene deres koster mer. Sjekk heller lappen inne i plaggene. Se hvilket land de er laget i, for noen land har dårligere arbeidsvilkår enn andre. Miljøkravene som stilles til tekstilfabrikkene er også ulike i ulike land. Kjøper du klær fra land som har strenge miljøkrav, vil plaggene være bedre for miljøet. Men all tekstilproduksjon belaster miljøet, så ikke kjøp flere klær enn du faktisk trenger.