Kast mindre

Kast mindre

Det blir både kjøpt altfor mange klær, og kastet altfor mange klær her i Norge. Mange er flinke til å sende brukte klær til bruktbutikker, men det er slett ikke alle klær som kan selges på nytt. Kvaliteten på klærne er rett og slett for dårlig. Kjøper du klær av dårlig kvalitet ender de ofte som søppel, og det er virkelig ikke miljøvennlig eller bærekraftig. Det ligger mye arbeid bak klær, og tekstilproduksjonen er en miljøversting. Derfor må du sørge for at klærne brukes lengst mulig.

Gjenbruk

For noen generasjoner siden var det helt utenkelig å kaste klær. Klær man vokste ut fra ble overtatt av yngre søsken, og når voksne fikk nye klær, skulle de gjerne vare i flere tiår. Brudekjolene er et godt eksempel på det. De var svarte, og det var ikke uvanlig at brudekjolen ble søndagskjole resten av brudens liv, og at den samme kjolen også ble brukt i begravelser. Den hvite brudekjolen som brukes i dag, er et engangsplagg, og slik luksus hadde man ikke råd til før i tiden.

Alle klær måtte brukes lengst mulig i fortiden. Klær ble lappet og sydd om. Strikkeplagg som var ødelagt ble enten reparert eller de ble rekket opp, slik at garnet kunne brukes på nytt. Utslitte plagg kunne bli til kluter og gulvfiller, eller de ble brukt til å hekle filleryer. Alt ble rett og slett brukt helt til det falt fra hverandre.

I dag er ikke gjenbruk like nødvendig, men det er faktisk veldig miljøvennlig å gjenbruke klær. Du kan sy om og tilpasse plaggene, og her er det virkelig bare fantasien som setter grenser for hva du kan lage. Hvis plaggene dine er helt ødelagte, er det heller ingenting i veien for å hekle nettopp filleryer av dem. Da bare strimler du opp plaggene, knytter sammen strimlene, og hekler en matte av dem.

Selg og gi bort

Hvis du har plagg som du virkelig ikke trenger, og som du heller ikke kan gjenbruke til noe annet, bør du selge dem eller gi dem bort slik at andre kan bruke klærne. Jo lenger klærne blir brukt, desto mindre er miljøbelastningen. Alle klær belaster miljøet, men ved å bruke klærne lengst mulig reduseres behovet for nye klær. I dag er det også veldig enkelt å selge klær, for eksempel på nettet. Hvis plaggene er fine, kan dette til og med gi deg litt ekstra penger.

Ikke «kjøp» deg god samvittighet

Ikke gi bort plagg bare for å kunne kjøpe deg noe nytt med god samvittighet. Det mest miljøvennlige er at du beholder og bruker klærne dine selv, så lenge som mulig. Da slipper du å kjøpe så mye nytt, for det er nettopp det store forbruket av klær som gjør tekstilindustrien til en miljøversting. Hvis alle bruker klærne sine lenger, vil miljøbelastningen fra tekstilproduksjonen reduseres betraktelig. Kjøp klær som kan brukes i mange sesonger, aller helst i mange år.