Økologisk mote

Økologisk mote

Det lages stadig flere klær av økologiske fibre, for eksempel økologisk bomull, lin og ull. Dette er produkter som skal være mer miljøvennlige enn tilsvarende tradisjonelle produkter, så dette er noe du kan se etter når du handler klær.

Hva er økologisk bomull?

Bomull krever mye vann for å vokse. I tillegg er plantene utsatt for insekter, så det blir brukt mange sprøytemidler i produksjonen av konvensjonell bomull. Faktisk er bomullsproduksjon ansvarlig for 25 % av verdens forbruk av sprøytemidler. Plantene får også mye gjødning for å vokse raskt. Konvensjonell bomull er derfor ikke spesielt miljøvennlig.

I den økologiske bomullsproduksjonen brukes verken kunstgjødsel eller farlige sprøytemidler i produksjonen. Ettersom plantene vokser langsommere, bruker de dessuten litt mindre vann. Økologisk bomull er bedre for miljøet og for bøndene som dyrker bomull, men den økologiske produksjonen er mer kostbar. Det dyrkes også relativt lite økologisk bomull sammenlignet med konvensjonell bomull. Dette presser også opp prisene på økologiske produkter.

Når er et plagg økologisk?

Mange kan hevde å selge et økologisk klesplagg, men problemet er at Norge ikke har noen standard for hva som kan kalles økologisk. Det er fullt lovlig å blande økologiske og konvensjonelle fibre i samme plagg. La oss si at et plagg inneholder 25 % økologisk bomull, mens resten er konvensjonell bomull. Hvor miljøvennlig er da dette plagget?

Ettersom det ikke finnes noen standarder, er det i stor grad opp til deg selv å sjekke lappene på klærne, for å finne ut hvor miljøvennlige de er. Og selv om bomullen er økologisk, er det ikke sikkert resten av produksjonen er like miljøvennlig. Et virkelig økologisk bør produseres på en bærekraftig måte fra åker til butikk. Det bør ikke brukes farlige kjemikalier til å farge eller behandle plagget, og dette kan være vanskelig å garantere. Økologisk råvare betyr altså ikke nødvendigvis et økologisk produkt. Sjekk derfor om hele produksjonen er miljøvennlig og sertifisert, hvis du virkelig vil ha et miljøvennlig plagg.

Fordeler og ulemper

Bomull som ikke blir sprøytet inneholder ingen kjemikalier som kan skade dyr, planter eller mennesker. Men samtidig er avlingstapet større, ettersom insekter gjør større skade på avlingene. Dermed blir avlingen mindre, og inntekten til bonden blir lavere. Bøndene må også betale for å få bomullen sertifisert som økologisk.

Andre økologiske fibre

Du finner også økologiske varianter av lin og bomull. For lin gjelder mange av de samme kravene som for økologisk bomull. Økologisk ull er derimot ull som kommer fra økologisk landbruk, enten bøndene driver med sauer eller alpakkaer.